Ontwerprichtlijnen
Afbeeldingen van lage kwaliteit
Te vaak ontvangen we png’s, gif’s, jpg’s, bmp’s of afbeeldingen van een andere indeling die van slechte kwaliteit zijn. Voor afdrukken van hoge kwaliteit hebben we vectorbestanden nodig (.ai, .eps, .cdr).
Een vector bestand is een grafische afbeelding die oneindig vergroot of verkleind kan worden zonder dat er kwaliteitsverlies optreed. Een pixelbestand wordt wazig als deze wordt uitvergroot. Dit komt doordat de afbeelding is opgebouwd uit vectoren in plaats van pixels. Vectoren zijn paden die bestaan uit een begin- en eindpunt met daartussen een lijn, golf, cirkel of een andere vorm. In onderstaande afbeelding is het verschil tussen een pixelbestand (links) en een vectorbestand (rechts) zichtbaar.
Een dun of klein lettertype gebruiken
Tijdens sublimatie wordt de inkt door de stof geabsorbeerd. Sommige afdrukken, zeker dunne, kunnen minder goed zichtbaar zijn en een beetje vervagen. Hou daar rekening mee. Gebruik altijd dikke en voldoende grote afdrukken om te zorgen dat de tekst of het logo goed zichtbaar is.
Patronen of logo plaatsen over meerdere kledingpanelen
Regelmatig zien we ontwerpen met een lijn, logo, patroon of verloop op meerdere kledingpanelen. “als dat maar goed gaat” denken we dan. Waarom we dat denken? Hou in gedachten dat deze lijnen, patronen of verloopjes niet altijd ‘naadloos’ van het ene kledingpaneel in het andere kledingpaneel overlopen. Bij het aan elkaar stikken kan het ene paneel net een paar millimeter verspringen ten opzichte van het andere paneel. In het onderstaande geval gaat het zelfs om centimeters. Kledingfabrikanten hanteren daarom altijd een veiligheidsmarge. Toch ontkom je er niet altijd aan dat een logo of patroon op meerdere kledingpanelen geplaatst moet worden. Veelal is dit het geval bij de schouders of de rits op de borst. Probeer het zo uit te kienen dat een overloop net op een andere plek begint.
Gebruik originele inhoud
Soms ontvangen we illustraties van ontwerpers die auteursrechtelijk beschermd zijn. Hoewel Biemme geen verantwoordelijkheid draagt voor de illustraties die je gebruikt, raden we je ten zeerste aan om te controleren of de illustraties die je van plan bent te gebruiken, deel uitmaken van het publieke domein en vrij kunnen worden gebruikt. Jouw werk kan worden ingenomen en je kunt eindigen met een conflict. Nu klinkt dat allemaal erg spannend en zal het niet zo snel tot een rechtszaak komen, maar raadpleeg bij twijfel een professional advocaat die je meer kan vertellen over auteursrechten.
Hoe zorg je dat je beschermd bent tegen inbreuken op auteursrechten?
– Maak je eigen originele inhoud of afbeeldingen
– Koop het recht om afbeeldingen van de oorspronkelijke bron te gebruiken
– Gebruik afbeeldingen die beschikbaar zijn in het publieke domein
Het kopiëren van bekende merken
We ontvangen soms ontwerpen die een goedkope afspiegeling zijn van ontwerpen van bestaande merken. Rapha is afgelopen periode bijvoorbeeld trendsetter geworden in minimalistische ontwerpen. We ontvangen nog wel eens een productfoto van dergelijke merken met het verzoek om dit ontwerp te kopiëren. Prima als voorbeeld, maar vergeet niet dat dergelijke merken succesvol werden omdat ze zich onderscheidden van anderen op het gebied van ontwerp, marktbenadering, sponsoring en meer. Don’t be Rapha, be original. Daag jezelf uit. Maak originele ontwerpen. Hetzelfde geldt voor artwork dat is gemaakt door een van onze concurrenten. We hebben een goede relatie met onze concurrenten. Ter inspiratie prima, maar vraag ons niet om hun ontwerpen te kopiëren.
Logo’s accentueren tegen achtergrond
De kleur van een logo kan dezelfde kleur hebben als de achtergrond. Heb je dit aan de hand? Niet ideaal, maar soms ontkom je er gewoon niet aan. Vaak kun je met kleine contrastlijnen de logo’s er net iets fraaier laten uitspringen. Kijk maar eens naar onderstaande voorbeelden op een witte en zwarte achtergrond.
Grammaticale fouten
Er zijn gevallen geweest waarin we kleding met grammaticafouten hebben geproduceerd. Controleer of uw vectorbestanden en designs geen spelfouten bevatten. Of dat tekst op uw ontwerp correct gespeld, gespelt of gespeldt is. Biemme draagt geen verantwoordelijkheid voor verkeerd aangeleverde illustraties. Controleer dus altijd de illustraties op de designs voordat u deze accordeert.
Onjuiste kleurreferenties
Bij het gebruik van een huisstijl kun je te maken krijgen met meerdere kleuromzettingen. Denk hierbij aan fysiek drukwerk met PMS-waarden, digitaal drukwerk in fullcolour en online uitingen die uitgaan van RGB-kleuren. Het standaard omzetten van fullcolour en RGB naar PMS-kleuren kan resulteren in kleurverschil binnen je huisstijl. Met name in de omzetting van fullcolour waarden naar felle PMS-kleuren krijgt een kleur vaak meer kracht en helderheid. Het is van belang hier vanaf het begin al rekening mee te houden. En natuurlijk, wees voorzichtig bij het invoeren van de CMYK-code in Illustrator. Een verkeerd ingevoerd nummer, kan een totaal ander resultaat geven, dat niet altijd zichtbaar is op het scherm.
Zwart is zwart…zou je toch zeggen?
Het design op een beeldscherm ziet er in het echt toch vaak net weer iets anders uit. En realiseer je dat het gebruik van dezelfde kleurcode nog altijd een verschil kan geven. Bijvoorbeeld door andere stoffen of verschillende printers. Best speed is een meer gesloten en glanzende stof dan bijvoorbeeld het veel meer open en ademende carbon coolmax materiaal dat daardoor matter kan tonen.