Zemen

Een fietsbroek met een goede zeem is erg belangrijk en zorgt voor comfort en voorkomt zadelpijn en klachten. Het belangrijkste doel van het zeem is het ondersteunen van de zitbotjes. Een goede zeem zorgt ervoor dat je lichaam optimaal ondersteund wordt waardoor je geen last krijgt van zadelpijn. Het zeem dempt schokken, voert zweet af, gaat irritaties tegen en voorkomt zadelpijn.

Vroeger werden zemen van natuurlijke materialen zoals leer gemaakt. Omdat leer van nature snel uitdroogt werd een zeem met verschillende crèmes ingesmeerd om hem zacht te houden. Tegenwoordig is alles een stukje makkelijker en worden er vooral synthetische materialen gebruikt. Deze materialen zijn een stuk zachter en gemakkelijker schoon te houden.

Welk zeem je kiest, is persoonsgebonden. De verschillen zitten vooral in de dikte en breedte als ook het ademend vermogen. Het zeem heeft verschillende lagen en die lagen hebben ieder een aparte functie. Bijvoorbeeld een antibacteriële laag die bacteriën afstoot en ervoor zorgt dat de zeem droog blijft. Elke zeem heeft één of zelfs meerdere lagen die voor demping zorgen. De zeem is dikker op plekken waar extra ondersteuning nodig is en dunner op plekken waar dat minder het geval is.

Tijdens het fietsen zweet je nogal, een goede zeem zorgt ervoor dat het zweet word afgevoerd en je billen droog blijven. Een natte zeem voelt dan ook erg oncomfortabel en vies aan en kan gaan irriteren of zelfs schuren. Een goede zeem voelt zacht en vormt zich perfect om het lichaam.

We hoeven je natuurlijk niet uit te leggen dat het lichaam van een man anders gebouwd is dan dat van een vrouw. Voor beiden zijn er daarom specifieke zemen. Bij vrouwen is bijvoorbeeld het zeem smaller en korter.

We geven je graag wat meer informatie over onze zemen.

Klik op een foto om de zeem beter te bekijken.

Een zeer welkom hulpmiddel in de strijd tegen zadelpijn is zogenaamde “chamois crème”, een zalf die wrijving tegengaat. Hoe spreek je dat eigenlijk uit?? ‘gaamojs of sjamwa of…???

De beschermende crème is meestal gemaakt met kruidenextracten en natuurlijke vitamine E. Je kan met de crème eenvoudig je huid verzorgen. Je huid wordt dankzij de crème extra beschermd tijdens lange fietstochten. Je smeert deze fijne zalf op de huid, aan de binnenkant van de liesstreek.

Dankzij Chamois Crème kan je langer op je zadel blijven zitten. Je hebt minder snel last van wrijving en ontstekingen aan je zitvlak. Tijdens een intensieve inspanning zorgt de crème ervoor dat je huid koeler blijft. De crème draagt bij aan een betere prestatie op de fiets. Vooral als je een lange afstand moet rijden. Probeer het eens, het werkt écht. Bij de betere fietswinkels en zeker op internet zijn deze gemakkelijk te vinden.

Tuurlijk levert een comfortabele zeem je een hoop meer rijplezier op. Maar een zeem kan ook niet alles. Al is je zeem nog zo goed, het geeft je geen garantie dat het al je zitproblemen oplost. Zadelpijn kan aanhouden. De pijn kan komen door een te smal, te breed, te zacht of te hard zadel. Door het ‘foute’ zadel of een verkeerde zadelstand worden zenuwen en pezen rondom de zitbotten afgekneld. Dit zorgt voor een zeurende pijn. We kunnen het belang van een goed zadel niet genoeg onderstrepen. Want daar begint het mee. Een fijn zadel is voor iedereen anders. Laat je adviseren in de betere fietswinkels. Bikefitting kan veel problemen oplossen. Overweeg eens een zadelmeting. Daarbij wordt met een meetsysteem naar de afstand tussen uw zitbeenderen gekeken en een bijpassend zadel gekozen.

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping